Snoeien

Naargelang het gewenste resultaat, de boomsoort en de omgeving, komt De Boomloper samen met u de meest ideale snoeivorm overeen. Tijdens het snoeien maken wij geen gebruik van klimsporen, omdat deze schade toebrengen aan de boom. Door het gebruik van touwen en klimtechnieken ontzien wij de boom zoveel mogelijk.

Gebruikte technieken:

  • Begeleidingssnoei: snoeien van groeiende bomen om een takvrije, solide stam en een mooi ontwikkelde, blijvende kruin te krijgen. Dit moet reeds vanaf jonge leeftijd gebeuren om later problemen te vermijden.
  • Onderhoudssnoei: het onderhoud van volwassen bomen.  
  • Het opsleunen van de vrije stamhoogte: het verwijderen van de onderste zijtakken om een takvrije onderstam te krijgen.  
  • Reduceren: het innemen van de kruin of bepaalde takken, vaak om windvang tegen te gaan.
  • Uitlichten: kan gedaan worden voor de veiligheid, maar vooral om meer lichtinval te creëren door het verwijderen van takken die te veel binnenin de kruin groeien.  
  • Het verwijderen van dood hout: dode takken dienen verwijderd te worden zodat de boom weer jong en fris oogt en veiligheidsrisico’s worden ingeperkt.  
  • Knotten: het verwijderen van de takken op een bepaalde hoogte om de bekende knotvorm te krijgen.
  • Kandelaberen: een snoeitechniek waarbij alle hoofdtakken worden verwijderd, zodat de boom er als een kandelaar uit gaat zien. Dit wordt slechts in uitzonderlijke gevallen gedaan, bijvoorbeeld bij veiligheidsrisico’s.

Sommige van deze snoeimethoden zullen na verloop van tijd herhaald moeten worden, terwijl andere niet in een keer kunnen gebeuren omdat de boom dat niet kan verdragen. Zeker bij begeleidingssnoei of voorheen verkeerd gesnoeide bomen is opvolging noodzakelijk. 

Bij een te grove snoei zoals gedeeltelijk of volledig kandelaberen duurt het verschillende jaren voor de boom weer in volle glorie is hersteld. De Boomloper zal u met de nodige raad bijstaan om een mooi resultaat te bereiken. 

Vergunning

Bij kandelaberen en het ernstig inkorten van uw bomen is soms een vergunning nodig. Dit is de verantwoordelijkheid van de eigenaars. Desgewenst kunnen wij wel een vergunning voor u aanvragen.

 

 

European Tree Worker EAC

 

Vragen? Gratis offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina.