Ziekten en plagen

De Boomloper - Heist-op-den-Berg - Ziekten en plagenDe Boomloper heeft heel wat ervaring met het vaststellen en aanpakken van ziekten en plagen. Bladeren die vroegtijdig verkleuren en afsterven, loshangende schors, het afsterven van takken, zwammen op de stam: er zijn heel wat tekenen die erop wijzen dat er iets mis is met uw boom.

Een zieke boom blijkt vaak aangetast door schimmels. Deze tasten de boom aan in de stam en wortels. Verminderd blad en vooral zwammen op de stam duiden erop dat de boom reeds ernstig is aangetast. Het verwijderen van de zwammen heeft geen enkele zin aangezien 95% van het organisme zich binnenin de boom bevindt. Bij ernstige schimmelaantasting kan de stabiliteit van de boom in het gedrang komen. In overleg met de eigenaar en afhankelijk van de waarde van de boom dient er beslist te worden of deze al dan niet geveld zal worden.

Bestrijding van insecten

Vaak stellen wij vast dat een boom is aangetast door insecten. Vele daarvan zijn niet schadelijk, tenzij ze in zeer grote concentraties voorkomen. Ze kunnen echter wel overlast meebrengen voor de omgeving. Een bekend voorbeeld hiervan is de processierups. Deze komt vooral voor op de zomereik en vormt geen directe bedreiging voor de boom, maar veroorzaakt wel hinder voor mensen en dieren die in de buurt van de boom wonen. De brandharen van deze rupsen zorgen namelijk voor huidirritatie en jeuk aan de ogen. Wij verwijderen de nesten manueel uit de bomen zonder het gebruik van schadelijke bestrijdingsmiddelen.

Een ander insect dat de laatste jaren vaker opduikt, is de paardenkastanjemineermot. Deze mot zorgt ervoor dat de paardenkastanje al vroeg in het seizoen haar blad verliest. Als er niet tijdig wordt ingegrepen, gaat de conditie van de boom zwaar achteruit. Bestrijding is hier aangewezen.

Biologische bestrijding

Dankzij regelmatige bijscholing is De Boomloper steeds op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van biologische bestrijdingsmiddelen en het bestrijden van schadelijke insecten door het uitzetten van natuurlijke vijanden, zoals de aanpak van bladluizen door het uitzetten van lieveheersbeestjes.

Wijdverspreide boomziekten zoals iepenziekte, verwelkingsziekte en bacterievuur vergen vaak een drastische oplossing. Soms kunnen we niet anders dan de aangetaste boom te vellen.

 

European Tree Worker EAC

 

Vragen? Gratis offerte aanvragen? Ga dan naar onze contactpagina.